Als je te horen krijgt dat je kanker hebt dan is dat een heel confronterende, leven veranderende mededeling. Alles is vanaf dat moment anders. Niets heeft meer de vanzelfsprekendheid van daarvoor.

Er moeten vaak snel beslissingen genomen worden en een behandeling wordt zo snel mogelijk opgestart. Je staat voor ingrijpende keuzes. Het is niet eenvoudig om dit te overzien. Het gaat over overleven. Welke kansen zijn er, welke risico’s zijn er en wat zijn de gevolgen. De medische behandeling staat in deze fase op de voorgrond.

Tijd voor jezelf en voor je naasten om de betekenis van de diagnose, de onderzoeken en de behandeling een plek te geven, te laten doorklinken, ontbreekt vaak. Pas later als er een zekere routine is gekomen in de behandelingen, als je bezig bent met je chemokuur, de bestralingen etc. of als deze behandelingen voorbij zijn kun je vaak pas toe komen aan jezelf. Als de storm van het medische onderzoeken de medische behandeling luwt, als dit niet meer alle aandacht vraagt, dan komt er ruimte voor nieuwe vragen. Waar sta ik nu? Wat is mij overkomen? Kan ik weer de oude worden? Kan ik mijn lichaam nog wel vertrouwen? Hoe kan ik verder leven? Kan ik rust vinden, veiligheid, of kan ik weer genieten? Waar sta ik nu, of hoe kan ik weer verder? Kan ik nog de vader, moeder of partner zijn zoals ik wil?
Je kunt gevoelens hebben van angst, machteloosheid, boosheid. Je kunt je een vreemde voelen in je eigen lichaam. Ook voor je partner of je naasten spelen deze vragen.

Bij deze vragen kan haptonomie je helpen. Haptotherapie is een persoongerichte begeleiding. Het gaat over jou in de situatie waarin je nu verkeert. Je ontdekt hoe je kunt luisteren naar je gevoel. Wat dit voor jou betekent nu je kanker hebt gehad. Hoe je weer vertrouwd kunt worden met je lichaam en met jezelf. Hoe jij om kunt gaan met het verlies, of de vanzelfsprekendheid, van gezondheid. Hoe je je weer veilig en goed bij jezelf kunt voelen en wat dit betekent voor de relatie met dierbare mensen om je heen. Hoe je je leven kunt hervatten met de ervaring van de doorgemaakte ziekte.

Nieuws