Als stress of psychische belasting lang duurt dan raakt je draagkracht uitgeput je voelt je dan ‘opgebrand’.
Dan wordt het tijd voor serieuze aandacht voor jezelf.

Mensen verschillen van elkaar, zoals de een intelligent is en de ander minder intelligent, zo kunnen mensen ook meer of minder gevoelig zijn. Zo zijn er ook mensen die ‘hooggevoelig’ zijn. Dit wordt ook wel Highly Sensitive Person (HSP) genoemd. Het zenuwstelsel van de HSP-er is gevoeliger dan bij de gemiddelde mens. Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig.

Dit voorjaar heeft corona ons plotseling overvallen. Veel wat lange tijd normaal was is het plotseling niet meer. Elkaar begroeten, elkaar aanraken, in contact zijn, of in elkaars nabijheid verkeren. Dat wat je van nature doet, kan nu opeens onveilig zijn. Je bent alert waar je dat eigenlijk niet wilt zijn.

Traumatische ervaringen, zoals onveiligheid, levensbedreigende situaties, ernstig lichamelijk letsel, misbruik of mishandeling kunnen stress veroorzaken. We dragen het met ons mee en het beïnvloedt ons dagelijks leven.

Als je te horen krijgt dat je kanker hebt dan is dat een heel confronterende, leven veranderende mededeling. Alles is vanaf dat moment anders. Niets heeft meer de vanzelfsprekendheid van daarvoor.

Van eten kun je genieten. Maar de verleiding kan op de loer liggen dat je meer eet dan je eigenlijk zou willen. Bijvoorbeeld doordat je eten ziet of ruikt, dat je mensen ziet eten, of omdat je eet als een soort van beloning. Je kunt inzicht krijgen in je eetgedrag en je kunt ontdekken hoe je hiermee anders om kunt gaan.

Als strategisch manager of lijnmanager heb je ambitie, je hebt persoonlijke doelstellingen, van je bedrijf of organisatie heb je een opdracht, je medewerkers verwachten betrokken en sociaal leiderschap. Hoe blijf je hiermee in balans met jezelf, je organisatie en je sociale leven?

Verlies hoort bij het leven.
Ieder mens krijgt vroeg of laat in zijn leven te maken met verlies en rouw. Er zijn vele vormen van ingrijpend verlies zoals verlies van dierbaren, een kinderwens die niet wordt vervuld, verlies van werk, of verlies van gezondheid.

Voor de sporter is het mooi als het lichaam precies doet wat nodig is. Als het lichaam als het ware vanzelf luistert. Ondanks de forse inspanningen die de sport vraagt ervaar je het lichaam als natuurlijk, als moeiteloos en ongedwongen.

De zanger, de danser, de muzikant, de beeldend kunstenaar, schrijver of acteur. Allemaal hebben ze op hun eigen wijze hun publiek. Hun hooggeacht publiek. Het publiek ziet, luistert, proeft, voelt en het publiek waardeert. Het publiek neemt waar wat echt is.

Nieuws