Spanning, klachten en ontspanning

Een zekere spanning kan nodig zijn om in een bepaalde situatie goed te functioneren. Het is belangrijk dat u weer herstelt. Dat u weer tot rust komt. Dat u kunt herstellen van de inspanning. Dat u weer in balans komt.

Als uw belasting echter doorgaans hoger is dan bij u past, dan zult u wellicht een aantal van deze verschijnselen herkennen.

U hebt slaapproblemen.
U kunt voortdurend een gevoel van vermoeidheid hebben, u voelt zich nooit uitgerust.
U wordt ‘s ochtends als het ware moe wakker.
U heeft last van een pijnlijke /stijve nek.
U heeft spanningshoofdpijn.
U hebt het gevoel onder druk te staan.
U voelt zich labiel, wellicht gedeprimeerd.
U heeft moeite om helder te denken.
U gaat mogelijk piekeren.
Of u zoekt afleiding door meer te eten, te drinken, of te roken.

Spanningsklachten zijn verstrekkend en heel verschillend. Ze hebben lichamelijke en emotionele invloed, ze beïnvloeden uw denken en uw gedrag.

De klachten laten uw belastbaarheid verder afnemen, waardoor ze nog zwaarder gaan wegen. Zo komt u in een vicieuze cirkel.

Ontspanningstherapie

Ontspanningstherapie helpt u die vicieuze cirkel te doorbreken, doordat u leert uzelf te ontspannen.
Vanuit een lichamelijk gerichte ontspanning wordt ook een mentale ontspanning mogelijk. U merkt dit doordat uw spierspanning af kan nemen, uw adem rustiger wordt en uw stemming beter wordt. Uw gedachten vinden rust, het voelt weldadig.

U zult zich van de spanning in uw lichaam beter bewust worden en door oefening in staat zijn deze spanning te verminderen. Het bewust zijn van spanning en ontspanning helpt u in het dagelijks leven spanning tijdig te signaleren, waardoor klachten voorkomen kunnen worden.

De fysiotherapeutische ontspanningsmethodes waaruit uw persoonlijke ontspanningsoefening wordt vormgegeven, zijn onder andere: Progressieve relaxatie volgens Jacobson, Simple relaxation volgens Laura Mitchell, autogene training, senso-relaxatie, principes uit de adem- en ontspanningstherapie volgens Van Dixhoorn.